igra-šah-igrajmo-igre

Šah je igra za dva igrača koja se igra na ploči sa 64 polja (8×8). Kako sam ja to zamislio, možete provjeriti klikom na link…


Šah je igra koja se sastoji od 32 figure, 16 najčešće bijelih i 16 najčešće crnih figura od čega je sa svakoj strani po 8 pješaka i 8 “dvorskih” figura. PJEŠAK se kreće isključivo jedno polje prema naprijed, dok se “dvorske” figure mogu kretati i u nazad. PJEŠAK “jede” figure dijagonalno, odnosno kako se kreće naprijed, svaka figura koja mu se nađe dijagonalno, može ju “pojesti” ili izbaciti iz igre. Dakle, ako se pješak nalazi na crnom polju, igrač može odlučiti da li će se PJEŠAK kretati jedno polje naprijed na bijelo polje, ili će “pojesti” figutu koja se nalazi na crnom polju.

Ukoliko se dogodi da se sa PJEŠAKOM uspije doći do zadnje linije protivničkog polja (linija početnih “dvorskih” figura), u tom slučaju pJEŠAK se zamjenjuje sa jednom od “dvorskih” figura koje su pojedene u igri. Najčešće je to kraljica, ukoliko je kraljica u igri, drugi izbor je SKAKAČ ili KONJ.

“Dvorske” figure su, na samim krajevima dvije KULE (ili TOP) koje se kreću neograničen broj slobodnih polja okomito ili vodoravno. Zanimljivo je da je KULA jedina figura koja može jednom u igri zamijeniti mjesto sa KRALJEM. Taj potez kad KULA preskače KRALJA i dolazi sa druge strane naziva se ROŠADA. Do KULE nalaze se sa svake strane po jedan KONJ (ili SKAKAČ) koji se kreće u obliku velikog slova L i to dva polja ravno + 1 polje lijevo ili desno. Jedina je figura u šahu koja može preskakati ostale figure. Do konja nalazi se LAUFER (ili LOVAC) koji se kreće isključivo dijagonalno, neograničen broj slobodnih polja, tako da svaki igrač ima jednog bijelo-poljnog i jednog crno-poljnog LOVCA. Do LOVCA (LAUFERA) nalazi se desno KRALJICA (DAMA) i LIJEVO KRALJ. KRALJICA se kreće u svim smjerovima na slobodnim poljima dok se KRALJ kreće samo jedno polje u svim smjerovima.

Cilj igre

Cilj igre zarobiti protivničkog KRALJA, odnosno napraviti MAT. Ukoliko se KRALJ može još kretati, ali je napadnut, kaže se da je u ŠAHU. MAT nastaje trenutkom kad se KRALJ više ne može kretati i tada je kraj igre.

Igra je napravljena da se sve figure mogu mogu micati kao na pravoj tabli, dakle kako god. Igra nema ograničenja poteza. Pojedene figure se spremaju sa strane, sve ručno. Igra je napravljena dosta davno, tako da već sad spada u oldtimere ili retro izdanje. Danas bih to napravio nešto drugačije, ali onda sam još bio jako nadobudan 😀 .

Nadam se da Vam se makar malo, kao ideja sviđa… Iako ima na stotinu istih igara, ovu sam ipak ja napravio, pa se njome i ponosim…

Zaigrajte šah klikom na link

Koliko je šah popularna igra i u samom životu, najbolje je objasnio jedan i jedini DRAŽEN ZEČIĆ

Pročitajte vise… CheerleaderSarajevoI Got UFOTOGRAFIJAPhoto ProjectFOTO ESEJHoroskopNatalna kartaHappy

-2939-

Odgovori